Kalendar događanja   Petak, 22.02.2019

Projekcija filma: "Časni sude, nisam kriv"

Premijerno prikazivanje dokumentarnog ratnog filma „Časni sude, nisam kriv“, autorice Nade Prkačin biti će održano u četvrtak, 14. studenoga u 18,00 sati u Gradskoj vijećnici. Ulaz je besplatan!.

Premijerno prikazivanje dokumentarnog ratnog filma „Časni sude, nisam kriv“, autorice Nade Prkačin biti će održano u četvrtak, 14. studenoga u 18,00 sati u Gradskoj vijećnici. Ulaz je besplatan!.

Autorica u 90 minuta filma, koristeći arhivske snimke Hrvatske televizije kronološki prati događaje od uhićenja generala Ante Gotovine sve do njegove oslobađajuće presude i povratka u Pakoštane. Riječ je o nastavku filma „Lov na Gotovinu“ iste autorice.


IZ NAJAVE FILMA:

„Časni sude, nisam kriv“ – jedino je i mogao izreći hrvatski general Ante Gotovina kada je 12. prosinca 2005. prvi put izveden pred Haški sud. To se ispostavilo kao jedina i prava istina, ali je do nje trebalo proći sedam dugih godina.
Od početka suđenja 2. svibnja 2008. u sudnici Međunarodnog suda za ratne zločine bivše Jugoslavije u Den Haagu izmjenjivali su se svjedoci. Dok su trajale rasprave, pojedine nevladine udruge potpomognute dijelom domaćih medija raspirivale su hajku na branitelje.
Hrvatskoj se uvjetovao ulazak u Europsku uniju traženjem kojekakvih dokaza, među kojima i nepostojećih topničkih dnevnika. Dio hrvatskih političara prijetvorno im je bio na usluzi zanemarujući svoju odgovornost prema onima koji su svojom krvlju stvorili samostalnu i međunarodno priznatu Hrvatsku.
Dok su se u sudnici s autentičnim akterima ratnih zbivanja izmjenjivali lažni, nudeći neku svoju istinu, mali je hrvatski čovjek cijelo vrijeme bio uz svoje generale.
Prvostupanjska presuda u travnju 2011. donijela je slobodu generalu Ivanu Čermaku, a generali Ante Gotovina i Mladen Markač dobili su 24, odnosno 18 godina zatvora. Pravda se tada činila dalekom i nedostižnom. Pa ipak, rastrzani između istine i spore pravde 16. studenog 2012. pred ekranima smo čekali drugostupanjsku presudu.
Trenutačno oslobađanje hrvatskih generala izazvalo je opće oduševljenje i u trenutku skoro cijelu Hrvatsku diglo na noge. Zavladala je nezapamćena euforija koja je kulminirala spontanim veličanstvenim dočekom generala Ante Gotovine i Mladena Markača u Zagrebu. Takav doček na središnjem Trgu bana Josipa Jelačića hrvatska metropola nije doživjela. Slavilo se u mnogim hrvatskim gradovima.
Nisu izostali ni negativni komentari na oslobađajuće presude koje su istinskim domoljubima značile konačan kraj Domovinskog rata.
O svemu tome govori 90-ominutni dokumentarni film „Časni sude, nisam kriv“ autorice Nade Prkačin u kojem su događaji kronološki poredani - od uhićenja generala Gotovine 2005. do njegova povratka u rodne Pakoštane 2012 godine.
U njima su već viđena izvješća, izjave, komentari, reportaže što ih je emitirala Hrvatska televizija.
S vremenskim odmakom sve to dobilo je novu dimenziju o kojoj može svjedočiti svatko tko film pogleda bez obzira na to je li akter ili promatrač.
Neovisno o ulozi bilo koga od nas, u toj hrvatskoj tragičnoj priči s dokraja neizvjesnim završetkom, film će s vremenom dobivati na vrijednosti i pripasti povijesti, točno onakvoj kakva je i bila…
Nije naodmet spomenuti da se projekcije filmova istodobno odvijaju u 50 hrvatskih gradova. Tako smo zapravo simbolično povezani jednim danom koji nas je sve ujedinio. Neka tako i ostane!

 

 Savjetovanje s javnošću
 Strateški razvojni program Grada Opuzena za razdoblje od 2015. do 2020. godine
 Izmjene i dopune Strateškog razvojnog programa Grada Opuzena za razdoblje od 2015. do 2020. godine
 Proračun Grada Opuzena
 Javna nabava
 Gradsko vijeće
 Natječaji, zakupi i javni pozivi
 Odluka o komunalnom redu
 Odluka o komunalnom doprinosu
 Pravo na pristup informacijama
 Javne potrebe u kulturi i sportu
 Socijalni program
 Komunalne djelatnosti
 Prostorno uređenje i gradnja
 Plan gospodarenja otpadom Grada Opuzena za razdoblje 2017. - 2022. godine

Vremenska prognoza

DatumIkonaPr. temp.TlakVlaga

Anketa

U kakve sadržaje bi se trebalo ulagati više novca iz gradskog proračuna?

  komunalno uređenje

  sport

  kulturu

  socijalni program

  gospodarstvo

 

    Rezultati

Još novosti

  Sve novosti

Korisni linkovi

Kontakt info

Grad Opuzen
 Trg kralja Tomislava 1, 20355 Opuzen, Hrvatska
  Dubrovačko-neretvanska županija
  Telefon: +385 20 671 139
  Fax: +385 20 672 059
  E-mail: opuzen@opuzen.hr
  MB: 02774275
  OIB: 31464373259
  IBAN: HR0223400091830600004