Kalendar događanja   Nedjelja, 16.05.2021

Završeni radovi na demonstracijskom pilotu korištenja geotermalne energije

Osnovna škola u Opuzenu među prvim je školama u Hrvatskoj koje se griju koristeći geotermalnu energiju. Rezultat je to EU projekta LEGEND, kojeg na području Dubrovačko - neretvanske županije provodi Regionalna razvojna agencija DUNEA. Investicija je vrijedna 100.000 eura, a riječ je o demonstracijskom pilotu koji će ukazati na brojne benefite korištenja energije tla, kao oblika obnovljivog izvora energije.

Osnovna škola u Opuzenu među prvim je školama u Hrvatskoj koje se griju koristeći geotermalnu energiju. Rezultat je to EU projekta LEGEND, kojeg na području Dubrovačko - neretvanske županije provodi Regionalna razvojna agencija DUNEA. Investicija je vrijedna 100.000 eura, a riječ je o demonstracijskom pilotu koji će ukazati na brojne benefite korištenja energije tla, kao oblika obnovljivog izvora energije.

Župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Ivo Mihaljević, jučer su obišli novi pogon i tako je službeno označen završetak radova. Projektom je financirana ugradnja geotermalnih košara, strojarskih i elektrotehničkih instalacija te radijatora, kao i sve istražne radnje koje su tome prethodile, a škola se već grije kroz novi sustav.

Na ovaj način Županija i DUNEA potiču korištenje obnovljivih izvora energije, a primjer u Opuzenu najbolje govori o tome kako se sredstva iz EU fondova mogu dobro iskoristiti za banefite lokalne zajednice, kazao je župan Dobroslavić. Ravnatelj škole Zlatko Sušan zahvalio je DUNEA-i i Županiji na vrijednoj investiciji koja će smanjiti troškove grijanja i povećati njegovu učinkovitost.

Na svečanosti upriličenoj ovom prigodom o projektu je govorila direktorica DUNEA-e Melanija Milić te projekt menadžer Tomislav Rudinica, kao i predstavnici izvođača radova prof. Tomislav Kurevija i Ivica Pavleković.

Osnovni cilj projekt LEGEND, iz IPA Adriatic programa prekogranične suradnje, jest skrenuti pozornost na geotermalnu energiju kao jedan od najvažnijih i najekonomičnijih izvora obnovljive energije, kako bi se rasprostranila upotreba obnovljivih izvora energije umjesto uporabe fosilnih goriva. Kolike su uštede moći će se pratiti i uz pomoć monitoring sustava koji u holu škole iskazuje brojke o potrošenoj energiji i ostvarenoj štednji. Projekt LEGEND trajao je tri godine i završava s krajem 2014. godine.

Kao jedan od ključnih promotivnih alata projekta LEGEND predviđeni su demonstracijski piloti ugradnje toplinske pumpe u javnim zgradama. Zbog velikog dvorišta s pogodnim sastavom tla za iskorištavanje plitkih geotermalnih potencijala, za pilot investiciju u Dubrovačko - neretvanskoj županiji odabrana je Osnovna škola Opuzen. Zbog veličine škole i ograničenosti financijskih sredstava ovim tipom grijanja nije obuhvaćena cijela škola, već njezin sjeverni dio koji je izložen nižim termičkim utjecajima. Postojeći termotehnički sustav grijanja s loživim uljem prenamijenjen je na obnovljivi izvor energije – dizalicu topline s tlom kao izvorom energije, što će školi znatno smanjiti troškove za grijanje. Investicija je vrijedna oko 100.000 eura, a sustav grijanja je već u funkciji. Sami radovi su se odvijali u 3 faze: geološko istraživanje, instalacija geotermalnih košara, te strojarske i elektrotehničke instalacije.

 

  FOTO GALERIJA: Završeni radovi na demonstracijskom pilotu korištenja geotermalne energije

  16.12.2014 11:42  

 Savjetovanje s javnošću
 Strateški razvojni program Grada Opuzena za razdoblje od 2015. do 2020. godine
 Izmjene i dopune Strateškog razvojnog programa Grada Opuzena za razdoblje od 2015. do 2020. godine
 Proračun Grada Opuzena
 Javna nabava
 Gradsko vijeće
 Natječaji, zakupi i javni pozivi
 Odluka o komunalnom redu
 Odluka o komunalnom doprinosu
 Pravo na pristup informacijama
 Javne potrebe u kulturi i sportu
 Socijalni program
 Komunalne djelatnosti
 Prostorno uređenje i gradnja
 Plan gospodarenja otpadom Grada Opuzena za razdoblje 2017. - 2022. godine

Vremenska prognoza

DatumIkonaPr. temp.TlakVlaga

Anketa

U kakve sadržaje bi se trebalo ulagati više novca iz gradskog proračuna?

  komunalno uređenje

  sport

  kulturu

  socijalni program

  gospodarstvo

 

    Rezultati

Još novosti

  Sve novosti

Korisni linkovi

Kontakt info

Grad Opuzen
 Trg kralja Tomislava 1, 20355 Opuzen, Hrvatska
  Dubrovačko-neretvanska županija
  Telefon: +385 20 671 139
  Fax: +385 20 672 059
  E-mail: opuzen@opuzen.hr
  MB: 02774275
  OIB: 31464373259
  IBAN: HR0223400091830600004