Kalendar događanja   Nedjelja, 16.05.2021

Obavijest proizvođačima mandarina - EU novac za slobodnu distribuciju jabuka i mandarina

Ovim putem molimo proizvođače jabuka i mandarina, a naročito mandarina (radi nemogućnosti dugotrajnog skladištenja istih) da obavijeste Agenciju o količinama mandarina koje ne planiraju isporučiti primateljima, a za koje su dobili odobrenje od Agencije.

Europska unija daje potporu proizvođačima jabuka i mandarina za povlačenje voća s tržišta i slobodnu distribuciju primateljima (humanitarnim organizacijama, ustanovama socijalne skrbi, školama i vrtićima, bolnicama i kaznenim tijelima). Riječ je o mjeri Europske komisije koja je nastala kao rezultat prošlogodišnjeg ruskog embarga na uvoz voća i povrća iz Europske unije. Financijska pomoć Europske unije dodijeljuje se zemljama članicama EU u skladu s procijenjenim količinama proizvoda na koje ima utjecaj zabrana Ruske federacije. Za svaku državu članicu te su količine izračunate na temelju trogodišnjeg prosjeka izvoza određenih proizvoda u Rusiju. Republici Hrvatskoj dodijeljena je maksimalna količina od 2.150 t za jabuku i 3.200 t za mandarinu. Pored ovih količina svakoj državi članici dodijeljeno je dodatnih maksimalno 3.000 t.  

Ministarstvo poljoprivrede odlučilo se za provedbu postupka povlačenja s tržišta jabuka i mandarina, a dodatne količine dodane su za jabuku tako da ukupne količine koje se mogu povući s tržišta RH iznose 5.150 tona za jabuku i 3.200 tona za mandarinu. Ove količine jabuka, odnosno mandarina podijeljene su proizvođačima, a postupci isporuke primateljima su u tijeku. Interes za ovu mjeru i ove godine je vrlo velik. U cilju iskorištenja što većih dodijeljenih količina, proizvođačima je određen rok od 90 dana za isporuku utvrđenih količina. Ukoliko se u navedenom roku isporuke prihvatljivim primateljima ne izvrše, Agencija za plaćanja te količine stavlja ponovno na raspolaganje.  

Ovim putem molimo proizvođače jabuka i mandarina, a naročito mandarina (radi nemogućnosti dugotrajnog skladištenja istih) da obavijeste Agenciju o količinama mandarina koje ne planiraju isporučiti primateljima, a za koje su dobili odobrenje od Agencije. Na taj način svi zajedno ćemo učiniti sve da se kvota dobivena od strane EK u što većoj mjeri iskoristi. Količina stvarno povučenog voća s tržišta, o kojoj će Agencija izvijestiti EK, utječe na dodjelu količinu koju će RH dobiti za sljedeću godinu (ukoliko će se mjera i dalje provoditi). Prosječno isplaćeni iznos za kilogram jabuka u prošloj godini je 3,10 kn, a za kilogram mandarina 3,77 kn. Valja napomenuti da je u tu cijenu uračunat i trošak sortiranja, pakiranja i transporta.

 

 Savjetovanje s javnošću
 Strateški razvojni program Grada Opuzena za razdoblje od 2015. do 2020. godine
 Izmjene i dopune Strateškog razvojnog programa Grada Opuzena za razdoblje od 2015. do 2020. godine
 Proračun Grada Opuzena
 Javna nabava
 Gradsko vijeće
 Natječaji, zakupi i javni pozivi
 Odluka o komunalnom redu
 Odluka o komunalnom doprinosu
 Pravo na pristup informacijama
 Javne potrebe u kulturi i sportu
 Socijalni program
 Komunalne djelatnosti
 Prostorno uređenje i gradnja
 Plan gospodarenja otpadom Grada Opuzena za razdoblje 2017. - 2022. godine

Vremenska prognoza

DatumIkonaPr. temp.TlakVlaga

Anketa

U kakve sadržaje bi se trebalo ulagati više novca iz gradskog proračuna?

  komunalno uređenje

  sport

  kulturu

  socijalni program

  gospodarstvo

 

    Rezultati

Još novosti

  Sve novosti

Korisni linkovi

Kontakt info

Grad Opuzen
 Trg kralja Tomislava 1, 20355 Opuzen, Hrvatska
  Dubrovačko-neretvanska županija
  Telefon: +385 20 671 139
  Fax: +385 20 672 059
  E-mail: opuzen@opuzen.hr
  MB: 02774275
  OIB: 31464373259
  IBAN: HR0223400091830600004