Kalendar događanja   Nedjelja, 22.07.2018

Obavijest vinogradarima - američki cvrčak!

Na području Dubrovačko-neretvanske županije nije potvrđena prisutnost fitoplazme Flavescens doree, koja uzrokuje bolest zvanu zlatna žutica vinove loze, a prenosi je američki cvrčak (S.titanus).

Pregledom kontrolnih lokaliteta za praćenje populacije američkog cvrčka (S. titanus ) na području Konavala, Pelješca, Pojezerja i Korčule uočen je značajni ulov jedinki  štetnika. Na području Dubrovačko-neretvanske županije nije potvrđena prisutnost fitoplazme Flavescens doree, koja uzrokuje bolest zvanu zlatna žutica vinove loze, a prenosi  je američki cvrčak (S.titanus).

Preventivne mjere su praćenje populacije američkog cvrčka u vinogradima na način da se postave žute ljepljive ploča na srednju armaturnu žicu (3 komada po vinogradu ), a zamjena se radi svaka dva do tri tjedna. U slučaju sumnje na  ulov posjednici se mogu obratiti djelatnicima Savjetodavne službe ili Zavoda za zaštitu bilja HCPHS. Provođenje mjera suzbijanja štetnika radi smanjenja populacije  opravdanoj je ako se tijekom srpnja ulovi tjedno četiri i više odraslih oblika američkog cvrčka po jednoj žutoj ljepljivoj ploči.

Dopuštenje za suzbijanje američkog cvrčka imaju insekticidi: Actara 25 WG, Dali (dozvoljen u zaštićenom prostoru ) Decis 2,5 EC*,  Sumialfa 5FL*, Nurelle D*, Chromorel D*, Asset, Cythrin max*i Reldan 22 EC*.   

Insekticidi označeni zvjezdicom* registrirani su i za suzbijanje grožđanih moljaca. Pripravak Asset ima dopuštenje u ekološkoj proizvodnji.  

Posjednici bilja dužni su raditi vizualne preglede vinove loze tijekom vegetacije te u slučaju sumnji na zarazu fitoplazmom  obavijestiti fitosanitarnog inspektora  ,stručnjake  Zavoda za zaštitu bilja Hrvatskog centra za poljoprivredu hranu i selu ili Savjetodavne službe.

Informacije o štetniku i simptomima  zlatne žutice vinove loze mogu se vidjeti na : http://www.savjetodavna.hr/adminmax/publikacije/ZuticaLetakweb.pdf

Pripravke primijeniti sukladno uputama na etiketi sredstva za zaštitu bilja, poduzimajući mjere o dodatnoj zaštiti pčela i drugih ne ciljanih organizama.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Ivana Tomac Talajić dipl. ing. agr.

 

 Savjetovanje s javnošću
 Strateški razvojni program Grada Opuzena za razdoblje od 2015. do 2020. godine
 Izmjene i dopune Strateškog razvojnog programa Grada Opuzena za razdoblje od 2015. do 2020. godine
 Proračun Grada Opuzena
 Javna nabava
 Gradsko vijeće
 Natječaji, zakupi i javni pozivi
 Odluka o komunalnom redu
 Odluka o komunalnom doprinosu
 Pravo na pristup informacijama
 Javne potrebe u kulturi i sportu
 Socijalni program
 Komunalne djelatnosti
 Prostorno uređenje i gradnja
 Plan gospodarenja otpadom Grada Opuzena za razdoblje 2017. - 2022. godine

Vremenska prognoza

DatumIkonaPr. temp.TlakVlaga

Anketa

U kakve sadržaje bi se trebalo ulagati više novca iz gradskog proračuna?

  komunalno uređenje

  sport

  kulturu

  socijalni program

  gospodarstvo

 

    Rezultati

Još novosti

  Sve novosti

Korisni linkovi

Kontakt info

Grad Opuzen
 Trg kralja Tomislava 1, 20355 Opuzen, Hrvatska
  Dubrovačko-neretvanska županija
  Telefon: +385 20 671 139
  Fax: +385 20 672 059
  E-mail: opuzen@opuzen.hr
  MB: 02774275
  OIB: 31464373259
  IBAN: HR0223400091830600004