Kalendar događanja   Nedjelja, 22.07.2018

Nastupanje zimskih uvjeta na cestama

Iz Policijske postaje Metković stiglo je priopćenje o zimskim uvjetima na cestama. Prenosimo ga u cijelosti: Obavještavamo Vas da zimski uvjeti na cestama koje pokriva naša Policijska postaja vrlo rijetko nastupaju uslijed obilnijih snježnih padalina, već isti najčešće nastaju zbog pojave poledice na kolniku.

Obavještavamo Vas da zimski uvjeti na cestama koje pokriva naša Policijska postaja vrlo rijetko nastupaju uslijed obilnijih snježnih padalina, već isti najčešće nastaju zbog pojave poledice na kolniku. Teškoće u odvijanju prometa tijekom zimskog razdoblja najčešće nastaju na dionicama cesta u brdovitim predjelima, a posebnu opasnost predstavljaju kada je cesta u znatnijem uzdužnom nagibu sa opasnim zavojima te u slučajevima pojave jakih vjetrova.

Prema Naredbi o prometu vozila na motorni pogon i priključnih vozila na cestama u zimskim uvjetima, pod zimskim uvjetima na cesti smatra se vrijeme kada je kolnik pokriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama, zabranjuje se promet:

- vozilima na motorni pogon koji nemaju propisanu zimsku opremu (točka II. Naredbe),

- i teretnim automobilima s priključnim vozilima.

Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,50 tone podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima. Na vozila se ne smiju postavljati kotači na kojima su postavljene gume s čavlima, te je dužnost vozača, prije uključivanja u promet očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu.

Gore navedenu zimsku opremu vozila su u obvezi koristiti za vrijeme nastupanja zimskih uvjeta na cestama, kao i na dionicama cesta koje su navedene u Obavještavamo Vas da zimski uvjeti na cestama koje pokriva naša Policijska postaja vrlo rijetko nastupaju uslijed obilnijih snježnih padalina, već isti najčešće nastaju zbog pojave poledice na kolniku. Odluci o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj (NN 145/2013) u razdoblju od 15. 11. 2016. godine do 15. 4. 2017. godine.

Slijedom navedenog, molimo da putem vaše Internet stranice upoznate vozače, da poštuju odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama, Naredbe o prometu vozila na motorni pogon i priključnih vozila na cestama u zimskim uvjetima i Odluke o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj, da prate obavijest o stanju na cestama i sukladno tome da se u slučaju nepovoljnih uvjeta na cestama ne upućuju vozilima na put, odnosno na prometnice na kojima je kretanje njihovih vozila zabranjeno.

 

 Savjetovanje s javnošću
 Strateški razvojni program Grada Opuzena za razdoblje od 2015. do 2020. godine
 Izmjene i dopune Strateškog razvojnog programa Grada Opuzena za razdoblje od 2015. do 2020. godine
 Proračun Grada Opuzena
 Javna nabava
 Gradsko vijeće
 Natječaji, zakupi i javni pozivi
 Odluka o komunalnom redu
 Odluka o komunalnom doprinosu
 Pravo na pristup informacijama
 Javne potrebe u kulturi i sportu
 Socijalni program
 Komunalne djelatnosti
 Prostorno uređenje i gradnja
 Plan gospodarenja otpadom Grada Opuzena za razdoblje 2017. - 2022. godine

Vremenska prognoza

DatumIkonaPr. temp.TlakVlaga

Anketa

U kakve sadržaje bi se trebalo ulagati više novca iz gradskog proračuna?

  komunalno uređenje

  sport

  kulturu

  socijalni program

  gospodarstvo

 

    Rezultati

Još novosti

  Sve novosti

Korisni linkovi

Kontakt info

Grad Opuzen
 Trg kralja Tomislava 1, 20355 Opuzen, Hrvatska
  Dubrovačko-neretvanska županija
  Telefon: +385 20 671 139
  Fax: +385 20 672 059
  E-mail: opuzen@opuzen.hr
  MB: 02774275
  OIB: 31464373259
  IBAN: HR0223400091830600004