You are here
Home > Poljoprivreda >

Obavijest proizvođačima agruma!

U tijeku je rezidba nasada agruma, nakon obavljene rezidbe a prije kretanja vegetacije uputno je provesti preventivne mjere zaštite nasada agruma od uzročnika bakterijskih i gljivičnih oboljenja.
U razvojnom stadiju mirovanja pupa mogu se primijeniti pripravci na osnovi bakra: Nordox 75 WG, Neoram WG, Cuprablau Z 35 WG, Bordoška juha , Cuprocaffaro 50 WP, Bordoška Juha 20 WP Airone SC dr.
Kako bi se učinkovito suzbili prezimljujući oblici štitastih uši, lisnih uši i grinja bakrenom pripravku je uputno dodati pripravak na osnovi mineralnog ulja (Bijelo ulje, Mineralno svijetlo ulje, Promanal neu, Oviprom top i dr). ili koristiti gotovu kombinaciju bakrenog hidroksida i parafinskog ulja (Modro ulje).
Prije obavljanja zaštite uputno je ukloniti sve bolesne i oštećene grančice ili grane, odstraniti mumificirane plodove unutar krošnje te ih uništiti spaljivanjem ili zakopavanjem.
Mjere zaštite provesti za mirna vremena uz povećani utrošak škropiva. Važno je voćke „okupati“ sa svih strana, jer uzročnici bolesti i štetnika prezimljuju na kori, pukotinama i ljuskicama pupova.
Pripravci na osnovi bakra smiju se koristiti do otvaranja pupova!
Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: ( https://fis.mps.hr/trazilicaszb/)
Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi za uporabu.
Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.
Profesionalni korisnici SZB su dužni voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje tri godine.
Ivana Tomac Talajić dipl. ing. agr.
E-mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

Top
Skip to content