You are here

Obavijest proizvođačima mandarina i ostalih agruma!

Obavještavamo proizvođače agruma da je na lokalitetu Pržinovac u nasadu grejpa ovaj tjedan zabilježen ulov odraslih jedinki sredozemne voćne muhe (Ceratitis capitata) na feromonskim lovkama iznad gospodarskog praga štetnosti kao i prisutnost ličinki u plodovima grejpa. Proizvođačima agruma na spomenutom području savjetujemo, čim vremenski uvjeti dozvole, tretiranje nasada usmjereno na suzbijanje mediteranske voćne muhe pripravkom Success Bait čija je karenca na agrumima 4 dana. Tretiranje ima za cilj sprječavanje odlaganja jajašaca štetnika u plodove mandarina i ostalih agruma na spomenutom lokalitetu. Ostalim proizvođačima savjetujemo postavljanje žutih ploča u nasade u cilju praćenja leta i pojavnosti populacije štetnika te pravovremenog suzbijanja.

Praćenje populacije sredozemne voćne muhe i očitanje lovnih trapova tjedno provode djelatnici HAPIH-a u sklopu aktivnosti koje su propisane Akcijskim planom za suzbijanje sredozemne voćne muhe u cilju ranog otkrivanja žarišta.

Podsjećamo proizvođače agruma te osobito smokava da su sukladno Akcijskom planu dužni su provoditi higijenske mjere prikupljanja i zbrinjavanja svih otpalih plodova s tla, odnosno zaraženih, oštećenih, trulih i odbačenih plodova s biljaka domaćina sredozemne voćne muhe tijekom berbe ili najkasnije u roku od 24 sata nakon berbe te ih zbrinjavati. Trenutno smokva predstavlja optimalnog domaćina za razvoj populacije štetnika te plodovi mandarina u fazi zriobe (kad počnu mijenjati boju iz zelene u žutu).

Sakupljanjem i pravilnim zbrinjavanjem zaostalih plodova domaćina, osim suzbijanja gospodarski najznačajnijeg štetnika agruma sredozemne voćne muhe smanjuje se i mogućnost zaraze drugim biljnim patogenima.

Kontakt: Ivana Tomac Talajić dipl. ing. agr.
e-pošta: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr
Ministarstvo poljoprivrede /Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva/

Top
Skip to content