Obavijest maslinarima

Novosti|

Obavještavamo maslinare da na opažačkim lokalitetima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bilježimo let druge generacije maslinine muhe (Bactrocera oleae), srednjeg do jakog intenziteta. Na plodovima pogodnim za odlaganje jajašaca ( blizina vode, navodnjavanje ) moguće su, i ostvaruju se infekcije, stoga maslinarima preporučujemo redoviti obilazak maslinika i pregled plodova ( 100 po masliniku).

Štete koje je uzrokovala prva generacija ovog štetnika su značajne, stoga je potrebno sačuvati preostali urod.Najavljena promjena vremena s temperaturama nižim i do 10 stupnjeva, uz oborine, pogodovati će daljnjem razvoju štetnika.
Preventivene mjere zaštite preporučujemo kad je napadnuto više od 5% plodova, uporabom mamaka (Success bait, Eco trap, Buminal + Dimetoat ) i ondje gdje su se one redovito provodile. Navedene pripravke mogu koristiti maslinari koji su u sustavu ekološke proizvodnje ili su korisnici plaćanja za IAKS mjere PRRH,Mjera 10.1.8. Održavanje ekstenzivnih maslinika.

Ukoliko se nakon uzorkovanja utvrdi 10-15 % zaraženih plodova, potrebno je primijeniti kurativnu metodu tj. izvršiti tretiranje cijele krošnje pripravcima registriranim za ovog štetnika:

* dimetoat ( Chromogor, Rogor 40, Calinogor, Perfektion)
* deltametrin ( Decis 2,5 EC, Decis100 EC, Deca 25 EC) ili
* fosmet ( Imidan 50 WG)

Očekivani vremenski uvjeti pogodovati će i razvoju gljivične bolesti paunovo oko (Spilocaea oleagina), pa je krajem kolovoza ili početkom rujna uputno planirati zaštitu pripravcima na osnovi bakra (Neoram WG, K-15 dana). Pripravke koristite prema uputama proizvođača. Nakon tretiranja ispunite evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja.Podatci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Skupljanje ambalažnog otpada sredstava za zaštitu bilja će se obaviti 29.08.2018 u Opuzenu, Poljoljekarna Poljopromet d.o.o.,Jasenska bb,od 14:00-16:00.

Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content