Obavijest maslinarima!

Novosti, Obrasci za građane, Poljoprivreda, Poljoprivreda i gospodarstvo|

Upozoravamo maslinare da je na području županije započeo let 2. generacije maslinovog moljca (Prays oleae) u visokom intenzitetu i iznad praga štetnosti. Zbog visoke populacije uputo je provesti suzbijanje. Mjere suzbijanja se provode kad plod masline dostigne veličinu od 4-5 mm . Na položajima gdje još traje cvatnja i gdje plod nije dostigao adekvatnu veličinu ne žuriti sa zaštitom.

Za suzbijanje maslinovog moljca dozvoljeni su pripravci na osnovi: fosmeta ( Imidan 50 WG), dimetoata (Rogor 40, Chromogor, Perfekthion, Calinogor), deltametrina (Decis 2,5 EC, Poleci plus, Rotor super, Scatto).

Pripravci na osnovi aktivne tvari deltametrina imaju slabiji učinak pri povišenim temperaturama. Pripravci na osnovi Bacillus thuringiensis subsp. Kurstaki dozvoljeni za suzbijanje gusjenica maslinovog moljca u ekološkoj proizvodnji su : Baturad WP ,Biobit WP ili na osnovi azadiraktina : Neemazal T/S. Ovi pripravci djeluju na ličinke nižeg razvojnog stadija (L1 i L2), a zbog njihove fotolabilnosti suzbijanje se provodi u kasnim popodnevnim satima (predvečer).

Maslinari se upućuju na redoviti pregled maslinika na prisutnost maslininog svrdlaša ( Rhynchites cribripennis) koji štetu pravi do okoštavanja koštice , a osobito je prisutan na kamenitim terenima i u zapuštenim maslinicima. Najbolje se vidi rano ujutro metodom trešnje grana na bijelu podlogu ili pregledom plodića –crni ubodi ili točkice . Dozvolu za suzbijanje maslininog svrdlaša u RH ima pripravak na osnovi aktivne tvari dimetoata: Rogor 40.

Pripravke primijeniti sukladno uputi na etiketi sredstva za zaštitu bilja.

Podatci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ .Upozoravamo na obvezu popunjavanja evidencije primijenjenih sredstava za zaštitu bilja, kao i na pravilno zbrinjavanje prazne ambalaže nakon uporabe.

Ivana Tomac Talajić dipl. ing. agr.
Email: Ivana.Tomac.Talajic@savjetodavna.hr

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content