You are here
Home > Novosti >

Obavijest maslinarima

Na području cijele Dubrovačko-neretvanske županije protekli tjedan je zabilježen let odraslih jedinki maslinine muhe (Bactrocera oleae) od srednjeg do jakog intenziteta. U narednim danima očekuju se oborine uz znatan pad temperatura te će takove vremenske prilike povoljno utjecati na razvoj maslinine muhe.
Na pojedinim lokalitetima pronađeni su prvi ubodi od štetnika te upućujemo maslinare na detaljan pregled 100 plodova maslina. Ako pronađu ubode u obliku zareza ili klina na 10-15 % plodova nužno je primijeniti kurativnu mjeru zaštite, tj. tretiranje cijelog nasada.

Dozvoljeni pripravci za suzbijanje maslinine muhe su na osnovi djelatnih tvari:

  • Dimetoata ( trgovački nazivi Calinogor, Chromogor, Perfekthion, Rogor 40),
  • Fosmeta ( trgovački naziv Imidan 50 WG),
  • Deltametrina ( trgovački naziv Decis 2.5 EC, Decis 100 EC, Scatto, Rotor Super, Poleci plus)
  • Spinosada (trgovačkog naziva SUCCESS BAIT )

U maslinicima gdje nema ostvarene zaraze preporučamo provođenje mjere suzbijanja odraslih jedinki maslinine muhe primjenom metode zatrovanih mamaca. Na ovaj način suzbijamo odrasli oblik muhe prije odlaganja jaja u plod. Mamci se pripremaju na način da se u 10 l vode doda 60 ml hidroliziranog proteina (Buminal) uz dodatak insekticida dozvoljenog za suzbijanje maslinine muhe. Tretira se jedna slabo rodna ili nerodna grana uz utrošak oko 2 dcl škropiva ili se pripremljeni mamac puni u prikladne lovke (boce s otvorima). Tretiranje treba ponavljati svakih 10-12 dana te nadopunjavati ili mijenjati prema potrebi ( u slučaju oborina i češće ).

Maslinari koji su u sustavu ekološke proizvodnje ili su korisnici plaćanja za IAKS mjere OPERACIJA 10.1.8. Održavanje ekstenzivnih maslinika predlažemo primjenu pripravka na osnovi spinosada s atraktantom (trgovačkog naziva SUCCESS BAIT) ili gotovi mamac Eco-trap.

Pripravke primijeniti sukladno uputama na etiketi sredstva za zaštitu bilja, poduzimajući mjere o dodatnoj zaštiti pčela i drugih neciljanih organizama. Upozoravamo proizvođače da prilikom izbora pripravaka za zaštitu koriste sredstva koja su registrirana u RH. Podatci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ .

Ivana Tomac Talajić dipl. ing. agr.

Top
Skip to content