You are here
Home > Novosti >

Obavijest proizvođačima mandarina!

U nasadima mandarina nakon cvatnje uputno je napraviti preventivnu zaštitu od uzročnika antraknoze (Colletotrichum gleosporioides) i vršne truleži plodova ( Alternaria citri) . Moguće je koristiti pripravak na osnovi mankozeba. Za tu namjenu registrirani su pripravci Dithane DG Neotec ili Penncozeb 75 DG.


Mandarine i ostale vrste agruma mogu se zaraziti patogenim uzročnikom vlažne truleži korijenova vrata (Phytophthora spp.) .Bolest se manifestira u vidu smolastog iscjetka na koriienovu vratu i pucanju kore. Za suzbijanje navedenog uzročnika registrirani su pripravci: Fonganil Gold, Alliete Flash, Alfil, Alfil WG, Azimut 80WG.

U pojedinim nasadima uočena je zaraza lovorovom štitastom uši ,sivom štitastom uši agruma i narančinim crvcem. Tijekom prošlog tjedna ličinke navedenih štetnika počele su izlaziti ispod štita te je u narednim danima potrebno napraviti usmjerenu zaštitu. Za tu namjenu registrirani su pripravci Movento, Pyxal, Brai,Proximo, Reldan 22 ECi uz dodatak okvašivača.

Štitaste uši moguće je suzbijati i pripravcima na osnovi mineralnog ulja ili parafinskog ulja, trgovačkog naziva : Mineralno svijetlo ulje, Bijelo ulje, Ovipron Top, Promanal neu ,Ovitex u koncentraciji 2%, a najbolji učinak se postiže kad se tretiranje ponovi 3 puta u razmacima od deset dana. Bijelo ulje i Mineralno svjetlo ulje dozvoljeni su u ekološkom sustavu proizvodnje agruma.

Za suzbijanje lisnih uši u nasadima agruma dozvolu imaju pripravci: Movento, Dali, Actara 25 WG, Confidor 200 SL, Boxer 200 SL, Neemazal T/S ( za ekološku proizvodnju )

Kod primjene preporučenih sredstava za zaštitu bilja slijedite upute na etiketi sredstva za zaštitu bilja. Podatci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Upozoravamo na obvezu popunjavanja evidencije primijenjenih sredstava za zaštitu bilja, kao i na pravilno zbrinjavanje prazne ambalaže nakon uporabe.

Ivana Tomac Talajić dipl. ing. agr.
Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba

Top
Skip to content