You are here
Home > EU >

OPUZEN U SAMOM VRHU U POVLAČENJU NOVACA IZ EU FONDOVA

Prema analizi službenih podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna gradovi su prošle godine iz EU fondova povukli preko 314 milijuna kuna, triput više nego 2017. godine kad je povučeno nešto više od 89 milijuna kuna. Prema službenim podacima, najviše novaca po stanovniku povukao je Grad Komiža, ukupno preko 3,8 milijuna kuna, što je 2.505 kuna po stanovniku, slijede Pleternica s ostvarenih 1.222 kune po stanovniku, Lipik s 1.157 kuna te Opuzen koji je povukao preko 1.117 kuna. U prvih 10 su još Grubišno Polje s 977 kuna, Nin s 973 kuna, Otok s816 kuna, Pazin s 532 kune, Hvar s 527 kuna i Prelog 521 kunu po stanovniku (izvor: gradonacelnik.hr)

Najviše povučenog novaca po stanovniku.
Najviše povučenog novaca po stanovniku. Izvor: Licencirane fotografije s portala gradonacelnik.hr / Autor: Ministarstvo financija

Grad Rijeka najuspješniji je kada se gleda po udjelu u ukupno ostvarenim sredstvima svih gradova, te je ostvario preko 10 posto. Na drugom je mjestu grad Osijek, a potom slijede Pleternica, Petrinja, Virovitica, Vukovar, Požega, Koprivnica, Šibenik i Zadar.

Kada se gledaju podaci za zadnjih pet godina onda se na prvom mjestu nalaze Ludbreg i Zadar. Ludbreg je povlačio najviše sredstava po stanovniku godišnje, odnosno 554 kune. Zatim Grad Križevci s prosjekom od 437 ostvarenih kuna kroz pet godina, Komiža s 417 kuna, a u top 10 su još Grubišno Polje, Lipik, Senj, Opuzen, Pleternica, Skradin i Trilj. Zada jer na prvom mjestu kada se gleda udio svih gradova u zadnjih pet godina, preko sedam posto. Na drugom mjestu su Križevci, pa slijede Rijeka, Osijek, Karlovac, Vinkovci, Ludbreg, Vukovar, Šibenik i Požega.

Lista gradova po ukupno ostvarenim sredstvima
Lista gradova po ukupno ostvarenim sredstvima Izvor: Licencirane fotografije preuzete s portala gradonacelnik.hr / Autor: Ministarstvo financija

U skladu s dostupnim podacima i analizama, lokalna samouprava je iz godine u godinu sve uspješnija u pripremi i ugovaranju EU projekata dok je Hrvatska prošle godine povukla tek nešto više od 10 milijardi kuna, što je 2,9 milijarde manje nego od planiranog.

Izvor: gradonacelnik.hr

Top
Skip to content