Treći dan manifestacije Dani mandarina organiziran je agroturistički sajam u školskom i gradskom parku

Novosti|

Na treći dan manifestacije Dani mandarina_2019 upriličeno je više događaja. Organiziran je Agroturistički sajam i Panel rasprava na temu agroturizma. Na agroturističkom sajmu u školskom i gradskom parku sudjeluju Udruga hrvatskih branitelja Svilaja sa suhomesnatim proizvodima, OPG Ante Krstičević s proizvodima od drva, OPG Tadija Glavinić i Katica Utovac s kozmetičkim proizvodima od meda, propolisa i matične mliječi te ljekovitih trava. Dragica Krmek i UOSI Prijatelj ponudili su svoj asortiman rukotvorina i suvenira. Fritule, kolače i domaće proizvode pripremili su Anđelko Širović i Ispeci pa Reci iz Sinja. Mijo Ćelić ponudio je asortiman ljutih umaka, a naši učenici proizvode Učeničke zadruge: likere od mente, oraha i rogača, balzame od smilja i gospine trave, kantarionovo ulje, ali i eko bombice za kupanje te eko tablete za strojno pranje rublja.

U školskom parku s početkom u 10,30 održana je panel rasprava o potencijalima agroturizma u dolini Neretve te budućnosti zanimanja agorturistički tehničar. Na panel raspravi sudjelovali su dožupanica Žana Marević, ravnateljica razvojne agencije Dunea Melanija Milić, predstavnik poduzetnika iz područja agroturizma Joško Curić te Mijo Ćelić, proizvođač agroturističkih proizvoda. Moderator panela bila je ravnateljica Srednje poljoprivredne i tehničke škole Ivana Filipović.

Ravnateljica Filipović upoznala je prisutne s četvrtim po redu Danima mandarina. Misao vodilja manifestacije je razvoj agroturizma u dolini Neretve, razvoj mandarine kao agroturističkog proizvoda te razvoj Neretve kao agroturističke destinacije.

Prilikom pripreme panela odradili smo malo istraživanje te zatražili od turističkih agencija u Dubrovniku da nam ponude paket aranžmane koji uključuju i Neretvu. Niti jedna agencija nije to imala u ponudi, a svjedoci smo da stotine autobusa dnevno prolazi dolinom Neretve prema Mostaru, Međugorju…

U zanimljivoj raspravi istaknuti su bogati potencijali neretvanske doline.

Dožupanica Marević pojasnila je napore Županije da se Neretvanska dolina brendira kao jedinstvena destinacija u čemu im pomaže i razvojna agencija Dunea. Ravnateljica Milić upoznala nas je s projektima Dunea-e s u ciljem revitalizacije ruralnih područja i održivog turizma. Cilj projekata je smanjiti pritisak turista na obalna područja nudeći kvalitetne sadržaje i agroturističku ponudu u ruralnim područjima.

Joško Curić upoznao nas je s iskustvom njegovog OPG-a u agroturizmu. Istaknuo je višegodišnju suradnju s Udrugom umirovljenika, njihovim posjetima dolini Neretve i pozivnom reakcijom turista na cjelokupni doživljaj Neretve. Naglasio je kako veliki potencijal razvoja turizma doline Neretve leži u brendiranju destinacije te zaštiti izvornosti mandarine kako bi ta oznaka izvornosti bila polazišna točka za razvoj svih ostalih sinergijskih djelatnosti u agroturizmu.

Mijo Ćelić, stručni nastavnik naše škole u zanimanju agroturistički tehničar pojasnio je rad učenika na praktičnoj nastavi u sklopu zanimanja agroturistički tehničar te upoznao prisutne sa zanimljivostima tog zanimanja koje je idealno za naše neretvansko podneblje i gospodarska grana koju trebamo razvijati.

Agroturistički tehničar bavi se razvojem agroturizma, širi turističku ponudu i razvojni kapacitet koristeći raspoložive resurse na ruralnoj mikrolokaciji, primjerice: osmišljavanje ponude temeljene na ekoproizvodima, iskorištavanje lokalnih prirodnih znamenitosti u svrhu turizma, promicanje rekreativnog i sportskog turizma, razvijanje agroturističkih manifestacija, širenje ugostiteljske ponude temeljene na tradicionalnim proizvodima, itd. Nepregledne su mogućnosti.

Osim toga nastavnik Ćelić upoznao nas je sa svojim nastojanjima da razvije desetak ljutih umaka s raznim okusima Neretve s kojima bi zakoračio u agroturizam.
Ravnateljica Filipović ponovila je nastojanja škole da kroz ovu manifestaciju škola promovira zanimanje agroturistički tehničar kao jedno od poželjnih zanimanja za upis učenika. Svi prisutni složili su se kako je potrebno poticati strukovna zanimanja jer je to jedini način da učenici ostaju u neretvanskoj dolini.

Dožupanica je naglasila napore Županije u poticanju deficitarnih zanimanja stipendijama te planom županije da se i zanimanje agroturistički tehničar uvrsti kao zanimanje koje će u idućoj upisnoj godini biti poticano stipendijama koje će financirati Dubrovačko-neretvanska županija.
Iza panel rasprave upriličen je prigodni domjenak .

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content