Grad Opuzen u društvu gradova koji su najviše povukli EU novca putem Programa Ruralnog Razvoja

EU, Novosti|

Od 17,9 milijardi kuna, koliko je Hrvatskoj na raspolaganju u PRR-u, od 2014. pa do kraja 2017. ukupno je raspisano natječaja u vrijednosti 10,1 milijardi kuna, što čini gotovo 57 posto, a ugovoreno je 6,2 milijarde kuna, gotovo 35 posto ukupno raspoloživih sredstava. Različite mjere iz ovog Programa u protekle četiri godine iskoristilo je 96 gradova, a uz Buzet, najviše potpora odobreno je Varaždinu, Zaboku, Opatiji i Slavonskom Brodu.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić nedavno je u intervjuu za gradonačelnik.hr pozvao općine i gradove do 10.000 stanovnika da se dobro pripreme i iskoriste nove natječaje iz Programa ruralnog razvoja preko kojih mogu ostvariti i do milijun eura poticaja za projekte izgradnje komunalne i društvene infrastrukture. Riječ je o mjeri 7 (Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima), kojom se osigurava i do 100 posto sredstava za gradnju javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju, pročišćavanje otpadnih voda, cesta te projekti razvoja društvene infrastrukture – od vatrogasnih, planinarskih i društvenih domova, dječjih igrališta, objekata za sport i rekreaciju, turističko-informativnih punktova, pa do tržnica te groblja. Novi natječaji kreću u travnju, a ministar upozorava gradove i općine da ne čekaju zadnji tren sa pripremom projekata. Što se tiče dosadašnje iskorištenosti ove mjere, kojom je općinama i gradovima ponuđeno oko dvije milijarde kuna, ministar je konstatirao da je dio JLS-ova izrazito aktivan u povlačenju nepovratnih sredstava, dok je dio i dalje uspavan.

Osim Grada Buzet, najviše novca preko PRR-a su ostvarili Varaždin, Zabok, Opatija, Slavonski Brod, Garešnica, Lipik, Mursko Središće, Benkovac i Slatina. Tu su još Hrvatska Kostajnica, Grad Cres, Nin, Skradin, Grubišno Polje, te naš Grad Opuzen.

Više možete pročitati u članku objavljenom na web stranici gradonacelnik.hr

Comments are closed.

Close Search Window