You are here
Home > Novosti >

Obavijest maslinarima!

Vrijeme je za zaštitu maslina od uzročnika bolesti paunovog oka (Spilocaea oleagina) . U maslinicima koji imaju vidljive simptome zaraze na listovima ili se nalaze na u nizinama, udolinama pogodnim za razvoj patogena preporučujemo primjenu organskih pripravaka : Nativo 75 WG, Stroby WG, Syllit 544 SC, Sugoby, Quimera.

U maslinicima gdje je obavljena rigorozna rezidba zaštitu od uzročnika paunovog oka moguće je napraviti jednim od pripravaka na osnovi bakra zbog dezinfekcijskog djelovanja na rane nastale od rezidbe i preventivne zaštite od uzročnika bakterijskog raka (Pseudomonas syringae pv. savastanoi)

Zaštitu napraviti jednim od bakrenih pripravaka: Cuprablau Z 35 WG, Neoram WG, Nordox 75 WG, Codimur SC, Copper Key Flow, Cupra, Copper Key, Codimur 50, Cupper Lainco, Double Copper Key, Airone SC ili kombinacija bakra s mankozebom Codimur M, Laincobre M.

Registrirani i dozvoljeni pripravci nalaze se u FIS bazi Ministarstva poljoprivrede u tražilici : https://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

U maslinicima gdje je zabilježena prisutnost štitastih uši (maslinin medić, maslinine štitasta uši.) bakrenom pripravku je moguće dodati mineralno ulje: Bijelo ulje EC, Mineralno svijetlo ulje EC ili koristiti gotovu tvorničku kombinaciju bakra i mineralnog ulja (Modro ulje ili Red Fox ).

Maslinari koji su u sustavu ekološke proizvodnje ili su korisnici plaćanja za IAKS mjere OPERACIJA 10.1.8. Održavanje ekstenzivnih maslinika smiju koristiti samo pripravke na osnovi bakra kojima je moguće dodati Bijelo ili Mineralno svijetlo ulje.

Kod primjene bakrenih sredstava na stablima zaraženim paunovim okom moguća je pojava tzv. bakrenog šoka koji se očituje u masovnom opadanju zaraženog lišća.

Pripravke primijeniti prema uputi na etiketi za mirnog vremena uz dovoljan utrošak škropiva.

Svako tretiranje je potrebno zabilježiti u evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja , a praznu ambalažu zbrinuti na pravilan način.

Top
Skip to content