Obavijest vinogradarima!

S obzirom da su u najavi kišni dani sa povišenim dnevnim temperaturama, i da su upravo takvi uvjeti pogodni za razvoj i infekciju uzročnika crne pjegavosti rozgve (Phomopsis viticola). Simptomi ove bolesti mogu se uočiti tijekom vegetacije na vegetativnim i generativnim organima vinove loze:

*rozgva – poprima srebrenkasti izgled s vidljivim crnim točkicama (piknidi)

*peteljka cvata – tamnosmeđe zone okružene svijetlim rubom

list – uz glavnu žilu vidljive nekroze promje*ra 2-3 mm

*mladice – već tijekom svibnja na donjim internodijima moguće je vidjeti tamno plave nekroze.

*bobice – rijetka zaraza

Preventivne mjere suzbijanja u razvojnom stadiju mirovanja pupa moguće je provesti s primjenom pripravaka na bazi na bakra ( Nordox 75 WG, Cuprablau Z 35 WG). Na sortama vinove loze ranije dekade dozrijevanja koje se nalaze u razvojnom stadiju pojave i rasta mladih listića zaštitu je moguće napraviti s jednim od organskih fungicida: DELAN PRO, POLYRAM DF (registracija vrijedi do 28.05.2025.), UNIVERSALIS, SOLOFOL. Navedenim pripravcima moguće je dodati sumporne pripravke https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/ radi smanjenja populacije štetnih lozinih grinja, a koji će preventivno djelovati na uzročnika pepelnice.

Vinogradi koji se nalaze u razvojnom stadiju vunastog pupa zaštita od prezimljujućih oblika štitastih uši i štetnih grinja može se odradit s jednim od bakrenih pripravka u kombinacijama sa mineralnim uljima (BIJELO ULJE ili MINERALNO SVIJETLO ULJE) ili koristiti već gotovu tvorničku kombinaciju.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/

Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute na etiketi. Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Sukladno Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja te propisno zbrinuti ambalažu

 

Srećko Bošković mag.ing.agr.

srecko.boskovic@mps.hr