You are here
Home > Novosti >

Obavijest proizvođačima agruma!

Iznad prosječno visoke temperature potaknule su kretanje vegetacije stoga je uputno provesti preventivne mjere zaštite nasada agruma od uzročnika bakterijskih i gljivičnih oboljenja . U razvojnom stadiju mirovanja pupa mogu se primijeniti pripravci na osnovi bakra: (Nordox 75 WG, Neoram WG, Cuprablau Z 35 WG, Bordoška juha i dr.).

Kako bi se učinkovito suzbili prezimljujući oblici štitastih uši, lisnih uši i grinja bakrenom pripravku je uputno dodati pripravak na osnovi mineralnog ulja ( Bijelo ulje, Mineralno svjetlo ulje, Ovitex i dr. ) Zaštitu je moguće napraviti i pripravkom koji je kombinacija bakrenog hidroksida i parafinskog ulja ( Modro ulje ).

Izbor pripravaka sukladno registraciji i dozvoli na agrumima (mandarina, klementina, naranča, limun , grejp, limeta ) mogu se provjeriti u FIS bazi Ministarstva poljoprivrede na poveznici https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Pripravke primijeniti prema uputi na etiketi ! Svako tretiranje je potrebno zabilježiti u evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja , a praznu ambalažu zbrinuti na pravilan način.

 

Ivana Tomac Talajić dipl. ing. agr.

e-mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

Top
Skip to content