U GRADSKOJ VIJEĆNICI GRADA OPUZENA ODRŽAN RADNI SASTANAK DIONIKA NA TEMU OSNIVANJA POKUŠALIŠTA AGRUMA, A POTOM I OBILAZAK ZEMLJIŠTA

Danas je u Opuzenu održan radni sastanak dionika na temu osnivanja pokušališta agruma, a potom i obilazak zemljišta. Riječ je o projektu pokrenutome na inicijativu Dubrovačko-neretvanske županije, a realizira se u suradnji s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu.

Nakon pozdravnih riječi župana Nikole Dobroslavića, ravnateljice HAPIH-a Darje Sokolić te gradonačelnika Opuzena Ivana Matage, sudionicima sastanka prezentiran je projekt pokušališta za agrume koji će, osim znanstvene, imati edukativnu te savjetodavnu ulogu.
Pokušalište za agrume smješteno je na području Crepine, na površini od 1,1 Ha. Zemljište na kojem se nalazi otkupila je Dubrovačko-neretvanska županija te ga je, temeljem potpisanoga Sporazuma, ustupila HAPIH-u čiji će stručnjaci provoditi znanstveno-stručna istraživanja. Svrha pokušališta je unaprjeđenje uzgoja agruma u dolini Neretve, pa će se u sklopu njega istraživati postojeće sorte agruma kroz prvu fazu projekta te postepeno uvoditi nove kroz sljedeće dvije faze, kako bi se ispitale mogućnosti njihova uzgoja na ovome području.

„Sadnja prvih eksperimentalnih nasada agruma započinje iza Uskrsa. Ispitivat ćemo sve inovativne modele uzgoja, ali i one postojeće. S obzirom da već imamo velike nasade postojećih sorti, jednim dijelom ćemo nastojati unaprijediti njihovu proizvodnju, ali ćemo raditi i na introdukciji novih sorti kako bi se proizvodnja agruma proširila izvan određenoga perioda u godini. Tako bi se postigla i veća cijena, ali i veća kvaliteta. Osim što je cilj pokušališta unaprijediti dosadašnji uzgoj agruma u dolini Neretve, svrha je i pružiti znanstvenu, tehničku i stručnu podršku proizvođačima.
Koncept je takav da nastupamo partnerski sa svim zainteresiranima – otkupljivačima, proizvođačima, rasadničarima itd., kako bi zajedničkim naporima došli do pozitivnih rezultata. S obzirom da se 95 % cjelokupne proizvodnje agruma u RH nalazi se u DNŽ, ista je od velikoga gospodarskoga značaja. Stoga smo izuzetno sretni i zadovoljni što možemo danas ovdje prezentirati zemljište pripremljeno za sadnju novih nasada agruma“, istaknula je ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darja Sokolić koja je istaknula i kako će se ove godine u neretvanskim voćnjacima ponovno provoditi i SIT tehnika, odnosno biološko suzbijanje mediteranske voćne muhe sterilnim mužjacima.

Važnost projekta pokušališta agruma naglasio je i župan Nikola Dobroslavić sljedećim riječima:
„Ovo je projekt koji je pokrenula DNŽ, ali nije se mogao realizirati bez dobre volje i prihvaćanja Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a. Danas s velikim zadovoljstvom nazočimo početku rada pokušališta. Ovdje će se saditi novi nasadi i ispitivati postojeći te je to jedan nužan korak za proizvodnju agruma, ali i drugih poljoprivrednih proizvoda u dolini Neretve“, istaknuo je župan Dobroslavić.

Gradonačelnik Grada Opuzena Ivan Mataga isto tako je osim pozdravnih riječi kao današnji domaćin dodatno naglasio važnost ovog projekta rekavši:
Pozdravljam ovaj vrlo bitan projekt “Pokušalište za agrume” kako ćemo napokon na jednom mjestu imati ubuduće znanstvenu podlogu, odnosno znanstvenu podršku za sve proizvođače u dolini Neretve i ostale dionike vezano za ovu temu. Pohvalio bi prvo hvalevrijednu inicijativu Dubrovačko-neretvanske županije što su omogućili zemljište za početak ove priče, a onda Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu koja je već priredila zemljište za početak sadnje prvih sortimenata. Sadnja bi se odvijala u tri faze, u prvoj fazi bi se sadili postojeći sortimenti, gdje bi se u sljedeće dvije faze sadili novi sortimenti koji bi se uspoređivali s postojećim. Na taj način na jednom mjestu bi imali cjelovito istraživanje gdje bi se proizvođačima i svim ostalim dionicima omogućile znanstveno utvrđene korisne informacije za daljnju proizvodnju.
Osim toga, iznimno me veseli informacija što će osim Zavoda za mediteranske kulture, Sveučilište u Dubronviku , Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, Agronomskog fakulteta u Zagrebu itd, HAPIH surađivati i sa Srednjom poljoprivrednom i tehničkom školom Opuzen na ovom projektu, gdje će đaci iz prve ruke u praksi moći sudjelovati na pokušalištu u istražnim radnjama sa svojim nastavnicima i strukom iz HAPIHA i ostalih dionika uključenih u projekt. Na taj način će mladi biti uključeni u praktični rad s najnovijim informacijama prilikom istraživanja i metodama proizvodnje.
Također, pozdravljam vrlo lijepu informaciju od ravnateljice HAPIH-a Darje Sokolić da je završen postupak javne nabave za nabavu steriliziranih kukuljica sredozemne voćne muhe i da će se u narednih tjedan dana potpisati ugovor s najpovoljnijim ponuditeljem. Tako da će SIT tehnika krenuti bez kašnjenja ove godine u skladu s dinamičkim planom kao i prethodnih godina.”